10 nasihat manfaat bagi kita yang dah menjangkau usia….insaflah dan waspadalah sebelum…

Mencecah usia 50 tahun, anda akan memasuki fasa usia tua atau warga emas. Berada pada separuh abad, mungkin juga tahap saki baki usia maka setiap waktu dalam fasa ini seharusnya digunakan dengan bermanfaat.

Berikut adalah beberapa nasihat berguna daripada Pakar Runding Obstetriks dan Ginekologi (O&G), Profesor Dr. Harlina Siraj untuk yang bakal atau sudah memasuki usia 50 tahun. Bukan tentang kesihatan tapi hidup secara keseluruhannya.

1.Masa mengumpul harta sudah habis.

Fokus sekarang untuk gembirakan orang lain. Sekarang bukan masa untuk cari harta saja.

2.Jangan tinggalkan apa-apa untuk anak-anak.

Mereka perlu usaha dan cari sendiri . Rancang bagaimana belanjakan duit simpanan. Anda patut gembira kan hidup anda dan ganti apa yang tak dapat buat sebelum ini. Kalau mampu pergilah melancong. Jangan tinggalkan apa-apa kepada anak-anak yang boleh buatkan anak-anak bergaduh. Dengan meninggalkan sesuatu akan bawa masalah bila anda sudah tiada nanti.

3.Buat kerja jangan bertangguh

Lakukan pada saat ini dan sekarang, bukan semalam dan esok. Hanya hari ini sahaja yang anda boleh kawal. Semalam telah pergi dan esok mungkin takkan berlaku.

4.Didiklah anak cucu dengan agama

Bergembira dengan cucu-cucu (jika ada) tapi jangan jadi “full time baby sitter”. Itu bukan tanggungjawab anda untuk jaga mereka. Jangan rasa bersalah kerana tidak menjaga anak sesiapapun termasuk cucu sendiri. Tanggung jawab anda adalah terhadap anak-anak anda. Selepas mereka dewasa dan menjadi ibu bapa tugas awak telah tamat. Biarkan anak-anak anda sendiri yang jaga anak-anak mereka.

5.Kalau sakit bersabarlah

Terimalah sakit dan lain-lain kelemahan fizikal. Ia adalah sebahagian daripada proses meningkatnya umur. Bersyukur dengan keupayaan kesihatan yang anda ada.

6.Dunia bukan tempat kamu dapat apa yang kamu hendak

Kenali siapa diri anda dan apa yang anda ada sekarang. Jika anda tidak mendapat apa yang anda mahu, ketahuilah itu semua sudah terlambat.

7.Bersamalah dengan mereka yang ikhlas menyayangi anda

Berbahagialah dengan pasangan anda, anak-cucu dan sahabat-sahabat anda. Merekalah yang betul-betul sayangkan anda, sayang anda seadanya.

8.Berlapang dada

Memaafkan dan terima kemaafan. Maafkan diri sendiri dan orang lain. Lapangkan minda dan hati.

9.Segeralah membina akhirat anda.

Berkawanlah dengan kematian. Ia kitaran semula jadi dalam kehidupan. Jangan takut akan ia. Kematian ialah permulaan hidup yg lebih baik. Jadi bersedialah! Bukan untuk mati tetapi untuk bertemu Yang Maha Esa Allah Swt.

10.Bayangkanlah kegembiraan hidup di syurga yang kekal.

Hiduplah dengan aman bersama Yang Maha Esa. Untuk Dialah yang anda ada setelah anda meninggalkan dunia ini.

 

Petikan:

PROFESSOR DR. HARLINA SHIRAJ

==========================================================

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.
Kami menawarkan :-

PELUANG KESIHATAN
Supaya sentiasa sihat sepanjang hayat. Jika sudah sihat tolong share kepada yang sakit.

PELUANG KEWANGAN
Kepada mereka yang ingin mencari pendapatan pasif income. MAXXIMA adalah satu platform yang tepat. Kerana telah terbukti 6 jutawan yang telah dilahirkan.

PELUANG KEBAJIKAN
Jika sudah kaya pasanglah niat buat kebajikan untuk membantu org lain yang memerlukan produk ini. Samada dengan menjadi mobile stokis memudahkan ahli2 yang berdekatan untuk mendapatkan produk atau buat amal jariah beri percuma kepada pesakit yang tidak mampu tapi amat amat memerlukan produk ini.

Berminat boleh beli produk keluaran Maxxima secara online;
whatsapp 0103116008.

“Bank in” or transfer online ke akaun syarikat Penaja anda iaitu Akaun CIMB 8603237391; Jaringan Rezeki Resources, No hp 0103116008; Email : jaringanrezeki@gmail.com

Saya akan uruskan pesanan produk menggunakan pos terus ke alamat anda.

More info join group nie.

https://www.facebook.com/groups/makanankesihatanmaxxima/

Please follow and like us:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*